Back to All Events

De Gezonde Schoolkantine

  • Hartenlust School Bloemendaal (map)

Op 24 april 2014 organiseert GoedZoet een inspiratieavond op de Hartenlust Mavo te Bloemendaal. De avond heeft als thema: De Gezonde Schoolkantine.

In 2015 zijn alle snoepautomaten op middelbare scholen verboden. Maar wat is het alternatief? En wat is gezond eigenlijk?

Zuur staat voor de aanleiding van deze avond. Over de ingeslagen weg richting een gezonde kantine, de op handen zijnde verbouwing en het verdwijnen van de automaten. De ouderraad heeft in samenwerking met de leerlingen (enquête en filmpjes) en Slow Food een avond samengesteld vol informatie en inspiratie.

Bitter staat voor de invloed van voeding (goed/slecht) op de werking van de hersenen en de darmen. Hoe uit zich dit binnen school? Wat voor invloed heeft voeding of het gedrag van kinderen en hun leerprestaties?  

Zout staat voor smaakmakers. Wat kan de schoolkantine de kinderen bieden in de nieuwe situatie? Welke inspiratie komt hierbij naar voren? Marjolein zal hieraan invulling geven. Voorbeelden, tips, proeverij. 

Zoet staat voor de verleidingen. Denk hierbij aan suikers, vetten, etc. De verwarring die bij mensen ontstaat door de informatie via de media en de commercie. Het gebruik van light-producten, Stevia. Filmpje over 3-jarige die op ooghoogte door de supermarkt gaat. Wellicht is er nog meer op dit gebied te vinden voor de leeftijd van de leerlingen en de verleidingen betreffende eten.

Umami staat voor heerlijk. Eten is iets positiefs, betrek kinderen bij het bereiden van de maaltijd. Inspiratie door middel van proeven, voorbeelden (voor bv tussendoortjes), tips en recepten, etc. Ook met allergieën zijn er genoeg alternatieven en dit hoeft niet altijd tijdrovend te zijn en kostbaar.

 

Earlier Event: March 31
Goed eten & Kinderen