De Gezonde Schoolkantine
Apr
24
8:00 PM20:00

De Gezonde Schoolkantine

Op 24 april 2014 organiseert GoedZoet een inspiratieavond op de Hartenlust Mavo te Bloemendaal. De avond heeft als thema: De Gezonde Schoolkantine.

In 2015 zijn alle snoepautomaten op middelbare scholen verboden. Maar wat is het alternatief? En wat is gezond eigenlijk?

Zuur staat voor de aanleiding van deze avond. Over de ingeslagen weg richting een gezonde kantine, de op handen zijnde verbouwing en het verdwijnen van de automaten. De ouderraad heeft in samenwerking met de leerlingen (enquête en filmpjes) en Slow Food een avond samengesteld vol informatie en inspiratie.

Bitter staat voor de invloed van voeding (goed/slecht) op de werking van de hersenen en de darmen. Hoe uit zich dit binnen school? Wat voor invloed heeft voeding of het gedrag van kinderen en hun leerprestaties?  

Zout staat voor smaakmakers. Wat kan de schoolkantine de kinderen bieden in de nieuwe situatie? Welke inspiratie komt hierbij naar voren? Marjolein zal hieraan invulling geven. Voorbeelden, tips, proeverij. 

Zoet staat voor de verleidingen. Denk hierbij aan suikers, vetten, etc. De verwarring die bij mensen ontstaat door de informatie via de media en de commercie. Het gebruik van light-producten, Stevia. Filmpje over 3-jarige die op ooghoogte door de supermarkt gaat. Wellicht is er nog meer op dit gebied te vinden voor de leeftijd van de leerlingen en de verleidingen betreffende eten.

Umami staat voor heerlijk. Eten is iets positiefs, betrek kinderen bij het bereiden van de maaltijd. Inspiratie door middel van proeven, voorbeelden (voor bv tussendoortjes), tips en recepten, etc. Ook met allergieën zijn er genoeg alternatieven en dit hoeft niet altijd tijdrovend te zijn en kostbaar.

 

View Event →
Goed eten & Kinderen
Mar
31
7:30 PM19:30

Goed eten & Kinderen

Kent u dat, een plakje worst bij de slager, een kaasstengel bij de bakker, een snoepje bij de kapper, een traktatie op school, een koekje bij de thee... En ‘s avonds wil uw kind niet meer eten. Maakt u zich zorgen of ze wel genoeg binnenkrijgen van wat ze écht nodig hebben? Deze avond gaat over de verleidingen waar kinderen (en dus ouders!) aan blootgesteld worden, over wat je daar als ouder nou mee kunt.

Want wat is nu gezond? Lukt het om een goede keuze te maken uit het eindeloze aanbod in de supermarkt? Hoe krijg ik gezond eten praktisch voor elkaar? 

Diëtist en voedingscoach, Hilde de Jong, heeft al vele kinderen begeleid en is ervan overtuigd dat voeding een belangrijke rol speelt om gelukkige kinderen te hebben. Zij gaat graag samen met u in gesprek over de kansen en valkuilen in de zoektocht naar een goed voedingspatroon en een gezond gewicht. 

 

Claudia Lucardie, chef kok van catering-bedrijf Vuur & Vlam, en Marjolein Triesscheijn, GoedZoet (beide actief lid van Slow Food Haarlem Kids) zorgen ervoor dat u vol inspiratie over een gezonde vrolijke lunchtrommel weer de deur uit gaat!

 

Programma:

19:15 - 19:30 inloop

19:30 introductie lezing door Marjolein

19:45 - 20: 45 in gesprek met Hilde de Jong

21:00 - 22:00 Proeverij, recepten en tips van Claudia & Marjolein

View Event →
Suiker(vrij)
Mar
30
7:30 PM19:30

Suiker(vrij)

Slechte suikers wat zijn dat? En wat zijn de alternatieven?

Lezing Susanne La Fleur, neuro-endocrinoloog bij het AMC, weet alles van de invloed van voeding op onze hersenen. Wat doet het eten van bepaalde producten met de ontwikkeling van je hersenen en welke invloed heeft suiker? www.susannelafleur.com

Proeverij GoedZoet

Suikervrije lekkernijen van Marjolein Triesscheijn, specialist op het gebied van patisserie voor mensen en kinderen met een speciaal dieet of allergie.

Tips en suikervrije recepten worden gedeeld. 

View Event →
Mar
26
8:00 PM20:00

The Good Family - Good Food & Educatie

Good Food & Educatie

Drie tafels met deelnemers hebben gediscussieerd over dit thema:

1. Wat kunnen Good Families doen om natuur- en voedselonderwijs bij scholen op de kaart te krijgen?
2. Wat kunnen Good Families doen om gezonde en duurzame voeding op scholen en KDV’s op de kaart te krijgen?
3. Wat kunnen Good Families verbeteren aan het niet zo duurzame Nationaal Schoolontbijt?

Lees hier wat aan deze tafels is besproken!

View Event →
Voedselallergie & Trakteren
Mar
20
8:00 PM20:00

Voedselallergie & Trakteren

AVOND OVER VOEDSELALLERGIE, SUPERFOODS & TRAKTEREN.

20 maart 2014, 20:00 – 22:00

 

Een avond vol informatie, tips, recepten en proeverij!

 

Mag uw kind geen gluten, lactose, ei of suiker? Dan is het soms lastig om te trakteren. Want hoe bak je nu een taart zonder ei, suiker en bloem? Daarom een avond over alternatieve ingrediënten en het vinden hiervan. Ook de zogenaamde ‘superfoods’ komen aan de orde, daar deze een goede vervanger kunnen zijn voor bijvoorbeeld boter of suiker. Natuurlijk worden er ook tips gegeven over ingrediënten die je gewoon bij elke supermarkt kan kopen!

 

Proeverij GoedZoet

Allergievrije lekkernijen van Marjolein Triesscheijn, specialist op het gebied

van patisserie voor mensen en kinderen met een speciaal dieet of allergie.

Tips en recepten worden gedeeld.

 

Programma:

19:45 - 20:00 inloop

20:00 introductie door Marjolein

20:45 gelegenheid tot vragen aan Marjolein

21:00 – 22:00 Proeverij, recepten en tips

 

Kosten:

€10,-

View Event →